duminică, 21 februarie 2016

11 lucruri pe care nu le știai despre Harper Lee


Harper Lee continuă să fie una dintre cele mai cunoscute și iubite scriitoare ale Americii, asta cu toate că până vara trecută nu avea publicată decât o singură carte - Să ucizi o pasăre cântătoare. Nu cu mult timp după publicarea romanului în 1960, aceasta a oprit acordarea oricăror interviuri, până la apariția sa publică din 2007, atunci când a primit Medalia Prezidențială a Libertății de G.W.Bush. La 19 februarie 2016, Harper Lee s-a stins din viață, lăsând în urma sa două opere memorabile : Să ucizi o pasăre cântătoare și Du-te și pune un străjer.
  • Numele său real este Helle Harper Lee. Deși toți prietenii o numeai Nelle, aceasta a optat pentru Harper Lee pentru numele ei de autor.
  • În timp ce Biblia a fost vândută în 5 miliarde de exemplare, comparativ cu 40 milioane de Să ucizi o pasăre cântătoare, într-un sondaj din 2009, cartea lui Lee a fost aleasă ca fiind cea mai inspirată carte a tuturor timpurilor.
  • Deși Să ucizi o pasăre cântătoare a făcut-o pe Harper bogată, aceasta a dus o viață foarte economă. Conform NewYorker.com, aceasta ar fi câștigat 816,448.06$ din drepturile de autor. Cu toate astea, Harper nu dispunea de mașină de spălat, locuia fără aer condiționat, calculatoare și telefoane mobile. pentru toată corespondența și scrierile sale folosea o mașină de scris manual. Atunci unde se duceau toți banii ei ? În acțiuni de caritate, desigur.
  • Până în 2007, aceasta nu și-a împărțit anii decât în Manroeville, Alabama și New York. Din cauza neîncrederii sale față de călătoriile aviatice de când a lucrat ca funcționar la un aeroport, Harper a deprins o frică pentru călătoriile aviatice.
  • Printre preferatele sale activități din Manroeville, se numără pescuitul, hrănitul rațelor și cafeaua de la McDonalds.
  • Autorii săi preferați erau William Faulkner, Eudora Welthy, Jane Austen și Thomas Macaulay. Aceasta a declarat că nu își dorește decât să fie Jane Austen din Alabama.
  • Harper Lee este un anglofil. Ea a studiat timp de o vară la Oxford și era abonată la mai multe publicații engleze.
  • Să ucizi o pasăre cântătoare a fost scris foarte încet. Autoarea petrecea de la 6 până la 12 ore pe zi, și uneori nu scria decât o pagină. ”Contrar a ceea ce cred oamenii, nu există nici o strălucire în a scris. Uneori e mai multă suferință”.
  • Aproximativ 300.000 de turiști vizitează Manroeville, Alabama anual. Deși aceștia sunt siguri că nu au să o întâlnească pe Harper Lee acolo, vizitatorii încă doresc să se plimbe prin orașul care a inspirat comunitatea sa fictivă Maycomb. Aici mai există și un muzeu dedicat autoarei, iar în fiecare vară se joacă piesa Să ucizi o pasăre cântătoare.
  • Originile cărții Du-te și pune un străjer sunt tulbure. Se consideră că manuscrisul a fost redactat înainte de Să ucizi o pasăre cântătoare, dar motivul pentru care a fost publicat abia recent nu se cunoaște. 
  • Harper Lee a murit în somn pe data de 19 februarie 2016, la vârsta de 89 de ani. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu