joi, 14 aprilie 2016

50 cele mai interesante lucruri despre cărți și scriitori (3)

  1. Alexandre Dumas a deschis, în Paris, primul local în care se găteau frigărui. Această idee i-a venit după ce a călătorit prin Caucaz. 
  2. Mark Twain nu suporta cărțile lui Jane Austen : ”De fiecare dată când citesc cartea Mândrie și Prejudecată vreau să o îngrop”.
  3. William Golding s-a apucat de scris la vârsta de 41 de ani. După publicarea celui de-al 3-lea volum, faima sa a început să dispară, iar Golding a avut mult de suferit din această cauză. A devenit irascibil, taciturn și impulsiv și a început să scrie un jurnal care totalizează peste 2.000.000 de cuvinte.
  4. Personajul Alice din Alice în Țara Minunilor a fost bazat pe o persoană reală - Alice Liddell.
  5. Walter Scott a fost primul sciitor engleza care a avut într-adevăr o carieră internațională în timpul vieții sale.
  6. Înainte de Game of Thrones, George R.R. Martin își câștiga existența din turneele de șah și vinderea povestirilor scurte.
  7. Romanul ”Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda este considerat o critică violentă la adresa comunismului. După câteva săptămâni pe piață, romanul a fost retras din toate bibliotecile și librăriile publice și universitare. 
  8. Deși Să ucizi o pasăre cântătoare a făcut-o pe Harper bogată, aceasta a dus o viață foarte economă. Conform NewYorker.com, aceasta ar fi câștigat 816,448.06$ din drepturile de autor. Cu toate astea, Harper nu dispunea de mașină de spălat, locuia fără aer condiționat, calculatoare și telefoane mobile. pentru toată corespondența și scrierile sale folosea o mașină de scris manual. Atunci unde se duceau toți banii ei ? În acțiuni de caritate, desigur.
  9. Dostoievski a servit drept sursă de inspirație pentru mulți alți scriitori. Franz Kafka îi spunea ”rudă de sânge”, iar influențele lui Dostoievski asupra operei lui Kafka sunt clare. Maeștrii în proză, cum ar fi Ernest Hemingway sau James Joyse îl idolarizau, iar Nietzche și Freud l-au apreciat pentru modul în care a țesut perfect complexitatea adâncă și întunecată a psihologiei umane în povestirile sale.
  10. J.K.Rowling obișnuia să scrie cărți pentru a-și amuza părinții. Prima ei carte se numea Rabbit și a scris-o la 6 ani.
  11. Jane Austen nu a fost niciodată căsătorită dar a fost logodită pentru o zi.
  12. Arthur Conan Doyle era prieten cu Bram Stoker, Robert Louis Stevenson și J.M.Barrie.
  13. Hercule Poirot este unicul personaj care a avut un obituar în celebrul ziar The New York Times.
  14. Ultimul mesaj (2007) de Hannu Luntiala este un roman alcătuit în totalitate din SMS-uri. Vreo 1000 cu totul, adică în jur de 300 de pagini.
  15. Biblia a fost scrisă timp de 1,600 de ani.
  16. Thomas Paine a fost una dintre personalitățile care au contribuit la izbucnirea Războiului american de Independență. Asta după ce a luat parte la revoluția franceză.
  17. Louisa May Alcott era toată numai sex, droguri și rock and roll. Autoarea Little Women nu a fost chiar atât de sănătoasă precum surorile din cărțile ei. Aceasta și-a început activitatea scriind povestiri obscene și nu doar odată a folosit opiul.
  18. Numele real al lui Lewis Carol a fost Charles Lutwidge Dodgson.
  19. Mark Twain era un prieten foarte bun al pisicilor însă mai puțin al copiilor pe care îi ura.
  20. Suzane Collins și-a început activitatea scriind pentru TV show-urile pentru copii. 
  21. Omul din spatele lui Charlie și fabrica de ciocolată - Roald Dahl- a fost un spion.
  22. Douglas Adams a fost primul om din UK care a cumpărat un calculator Macintosh. El a sprijinit cu aviditate progresele tehnologice, dar și-a și dedicat o mare parte din timp conservării mediului.
  23. Arthur Conan Doyle a murit pe 7 iulie 1930 în timp ce culegea flori din grădină. Ultimele sale cuvinte au fost către soția sa. Acesta i-a șoptit ”Tu ești minunată”.
  24. Shel Silverstein, omul ale cărui poezii sunt citite și studiate în clasele primare a scris pentru Playboy timp de 40 de ani!
  25. Renumitul autor Charles Dickens era un vânător de fantome. El a făcut parte din clubul fantomelor din Londra în 1800, dar dovezi plauzibile că ar fi prins vreo una nu există.
  26. Ultimele cuvinte ale lui Oscar Wilde au fost ”Tapetul meu și cu mine se luptă într-un duel pe viață și moarte. Unul sau altul trebuie să plece”.
  27. Primul cuvânt pe care George Orwell l-a rostit a fost ”bestial”.
  28. Walt Whitman, cel mai iubit poet din istoria Americii, a fost un profesor încă de la vârsta de 17 ani.
  29. Cartea 50 de umbre ale lui Grey a fost mai bine vândută decât Codul lui da Vinci și Harry Potter și talismanele morții.
  30. C.S.Lewis este cunoscut ca un scriitor cu înclinații religioase, dar el a fost, de fapt, convertit la creștinism de către un al autor celebru - J.R.R. Tolkien în 1931.
  31. Despre Tolkien se spune că știa peste 20 de limbi, ceea ce i-a permis să creeze propria limbă - limba elfilor.
  32. Edgar Allan Poe a fost un criptograf al naibii de bun.
  33. Mark Twain, F.Scott Fitzgerald, George Orwell, Vladimir Nabokov au fost destul de buni în atletism.
  34. Prima carte despre vampiri se consideră a fi Carmilla de Sheridan Le Fanu.
  35. Virginia Hamilton a fost primul scriitor de culoare care a câștigat Medalia Newbery.
  36. Arthur Conan Doyle credea în zâne și în tot ce înseamnă paranormal - medii, psihologi, spiritiști, telepați.
  37. George Orwell avea 11 reguli de aur pe care le urmărea pentru a obține ceaiul englezesc perfect. Regula numărul 11 spunea că ceaiul trebuie servit fără zahăr.
  38. Autorul James Frazer a trebuit să se mute din apartamentul său din Londra deoarece podeaua risca să se surpe sub greutatea cărților sale.
  39. Thomas Edison a inventat casele din beton. Acesta credea că utilizând forma corectă, poți turna și construi orice din beton
  40. Virginia Hamilton a scris 41 de cărți în întreaga sa carieră.
  41. George Orwell nu era numele său real. Acesta era Eric Arthur Blair. S-a poreclit George după Sir George și Orwell după râul Orwell.
  42. Toate cărțile lui George R.R. Martin sunt scrise la un calculator vechi de 30 de ani. 
  43. Romanele Alice în Țara Minunilor și Alice în Țara Oglinzilor au fost interzise în China în 1931 din motivul că animalele nu ar trebui să vorbească.
  44. Cuvântul japonez Tsundoku înseamnă să cumperi o mulțime de cărți și să nu ai timp să le citești.
  45. Cea mai mică carte este Old King Cole. Aceasta măsoară 1mm x 1mm iar paginile pot fi întoarse doar cu un ac.
  46. Cărțile lui Jane Austen au fost publicate sub anonimat pe parcursul vieții sale.
  47. J.K. Rowling refuză cu înverșunare să citească 50 de umbre ale lui Grey.
  48. Autoarea Jane Smiley are o obsesie pentru cai. Aceștia apar și în una din lucrările autoarei - Raiul Cailor.
  49. Cartea Dracula de Bram Stoker a fost adapatată în mai mult de 300 de filme.
  50. Lev Tolstoi se pricepea foarte bine la femei. În noaptea nunții sale cu Sophia Behrs a obligat-o să îi citească jurnalele ca să fie pregătită de obiceiurile sale sexuale. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu