marți, 3 mai 2016

10 citate inspiraționale de Leonardo da Vinci

  1. Nimic nu ne înșeală mai mult decât propria noastră gândire. 
  2. În viață frumusețea dispare. În artă - nu. 
  3. Dacă ești singur îți aparții întru-totul ție însuți. Dacă ești însoțit chiar și de un singur tovarăș, îți aparții numai pe jumătate ție însuți sau chiar mai puțin, în funcție de iraționalitatea comportamentului său. Iar dacă ai mai mult de un singur tovarăș, vei cădea și mai adânc în aceeași stare jalnică. 
  4. Simplitatea reprezintă cea mai mare sofisticare.
  5. Un poet știe că a atins perfecțiunea nu atunci când nu mai are nimic de adăugat, ci atunci când nu mai are nimic de înlăturat.
  6. Slab este învățăcelul care nu-și depășește maestrul.
  7. Pasiunea intelectuală ne stârnește senzualitatea. 
  8. Experiența nu greșește. Numai judecățile noastre greșesc așteptând de la ea ceea ce nu îi stă în putere. 
  9. Natura nu își încalcă niciodată propriile sale legi.
  10. Un trup frumos moare. Dar opera de artă - nu. 

Un comentariu:

  1. Aici, oho, nu pot sa ma abtin, pentru ca sint atit de multe si profunde, bun:
    1. Gindirea ne inseala in masura in care nu elaboram suficient, sau in masura in care nu sintem siguri de adevaruri, si de logica acelor adevaruri.
    2. Corect, viata e trecatoare, pe cind creatia e, hai sa spunem, relativ eterna, pentru ca in arta sint tot felul de curente de forme artistice, chit ca substantza va ramine. Sa ne gindim la Brincusi, Michelangelo, Picasso, etc..
    3. O, da, tu esti singurul pe drumul propriei tale vieti artistice, ceilalti sint doar spectatori
    4. Numai un geniu putea spune asta, pentru ca sa ajungi la simplitate e o munca pe care cei complicati si sofisticati nu o cunosc
    5. Ei, cu perfectiunea e poveste complicata, ca sa simti ca o atingi iti trebuie o conectie divina..Sigur, esti constient ca totul e perfectibil, dar ca sa spui ca ce ai construit e perfect, hm, poate dupa ce ai simtit dupa ce ai citit ce ai scris, aici e mult de spus..
    6. Corect, un elev care nu-si depaseste maestrul e mediocru..
    7. Aici e mult de spus, pentru ca depinde de firea proprie. Eu sint pasional, dar nu stiu cit sint de pasionali cei care imi citesc ce scriu. Pentru mine ideile inseamna adevar, spirit, erotism, traire adevarata, si eu, cind scriu ceva ma simt dezbracat, efectiv, dar si puternic, pentru ca am curajul sa fac asta..
    8. Ei, aici iar e o discutie maaaaaareeee..Toti putem gresi, in orice, pentru ca experientele proprii pot fi pur personale, asa cum ne sint judecatile, sintem subiectivi tot timpul..
    9. Ca inginer confirm, natura e constanta, liniara, si predictibila, are legi clare si conforme, fara dubiu
    10. Pai da, arta inregistreaza frumusetzea, asta e scopul ei ultim, ca sa ne elibereze spiritul, si sa invatam sa fim mai buni:)

    RăspundețiȘtergere